De beruchte wet DBA, is dit een oplossing?

belastingdienst

De beruchte wet DBA

Welke zelfstandige heeft er niet mee te maken? Het liefste zouden de meesten er niets mee te maken willen hebben vermoed ik, maar we zullen ermee moeten dealen.

Veel opdrachtgevers en -nemers denken dat opdrachtovereenkomsten verplicht zijn in deze nieuwe wet dba. Dit is niet zo. Als de verhoudingen duidelijk zijn heb je geen overeenkomst nodig.

Daarom pleit ik ervoor om zo min mogelijk op basis van een vast uurtarief te werken. In loondienst heb je een vast uurtarief, en werk je binnen afgebakende tijden. Als freelancer kun je dit omzeilen door het aannemen van projecten op bijvoorbeeld stukprijs in geval van seriewerk. Of je neemt een hele opdracht aan voor een bepaalde prijs. Of -in ons geval als lasser- je neemt een werk aan op basis van een prijs per kilo neergesmolten lasdraad. Mogelijkheden te over in onze branche.

Het is alleen de vraag wat opdrachtgevers hier voor voelen. Met name grotere opdrachtgevers zullen hier niet aan mee willen werken is mijn gevoel. Die zitten te vastgeroest (om maar in vaktermen te blijven) in een bepaald stramien, wat uurtarief heet. Kunnen ze een in hun ogen goed uurtarief bedingen dan zit het wel goed. Denken ze.

Dat is natuurlijk complete nonsens. Een uurtarief geeft mij geen goed gevoel. En dat heeft niets met de hoogte ervan te maken. Ik wil zelfstandig zijn en risico lopen, maar ook loon naar werk. Als het goed gaat wil ik daarvan profiteren. Als het mis gaat draag ik zelf de verantwoordelijkheid. Naast passie voor mijn vak wil ik ook de passie voor zelfstandigheid voelen. Voor opdrachtgevers zou bovenstaande resulteren in nog meer gepassioneerde freelancers die zo goed en zo snel mogelijk zullen proberen te werken.

Bijkomend voordeel is dat er weer een risico wegvalt om door de wet dba aangemerkt te worden als werkgever/werknemer en dus geconfronteerd te worden met naheffingen. Want de verhoudingen in bovenstaand voorbeeld zijn duidelijk. Een werknemer neemt geen projecten aan van zijn werkgever voor zover ik weet.

Of heb ik wat gemist?

Alles over de wet dba is hier te vinden: Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

Spread the word. Share this post!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *